Κρυμμένο σε κοινή θέα

Κρυμμένο σε κοινή θέα

Πώς μπορεί να είναι κάτι κρυμμένο και σε κοινή θέαση ταυτόχρονα;

Εγκαινιάζοντας μία σειρά έργων για τον δημόσιο χώρο, το Εικονικό Μουσείο Τήνου (EMT) προσκαλεί την εικαστικό Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου -ομάδα artspirators. Το project Hidden in plain sight / Κρυμμένο σε κοινή θέα αποτελεί ένα διαδραστικό/συμμετοχικό project, πάνω σε μία επιλεγμένη διαδρομή στη χώρα της Τήνου, μία συνεργασία της εικαστικού με τη νέα γενιά του νησιού, τους μαθητές από το ΕΠΑΛ ΤΗΝΟΥ και τους τομείς: Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πληροφορικής, αποκαλύπτοντας διάφορες πλευρές από ιστορίες του τόπου.

Είναι ένα παιχνίδι χαμένων ιστοριών από το χθες στο σήμερα. Ένας νυχτερινός περίπατος στα χνάρια των «άλλων».

​Το παιχνίδι είναι η μικρογραφία της ίδιας της ζωής. Μέσα από τη χαρά, τη συγκίνηση, ξετυλίγει μικρές και μεγάλες εξερευνήσεις, αναδεικνύει δεξιότητες, και επιτρέπει στο άτομο να αναμιγνύει το πραγματικό με το φαντασιακό κόσμο. Μέσα από τους κανόνες, το άτομο επιτελεί ρόλους, επεκτείνει την εμπειρία του στον κόσμο, που επιβάλλει κάθε φορά η ηλικία, η εποχή και το πλαίσιο ζωής του.    

​Οι μαθητές του ΕΠΑΛ ΤΗΝΟΥ συνέλεξαν παλιές ιστορίες από το οικογενειακό τους περιβάλλον, ιστορίες από την νεανική τους ζωή στο νησί, από εκδρομές, διασκέδαση, καθημερινή ζωή, μαθητική ζωή, στέκια και από τις συνήθειες τους τότε. 

Μέσα από τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας τα παιδιά ρώτησαν, ερεύνησαν, και συγκέντρωσαν προφορικές μαρτυρίες από τα παιχνίδια.Τα συνέδεσαν με τον τόπο και τις τοποθεσίες που λάμβαναν χώρα, βρήκαν παλιές φωτογραφίες από τις περιοχές και καλούμαστε να τα επαναφέρουμε στο σήμερα.

Το WORKSHOP πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14/4 και την Παρασκευή 15/4, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό το Σάββατο 16/4

Η διαδρομή των έργων είναι: Ν. Λύτρα, Τριών Ιεραρχών, περιοχή Μαλαματένιας, Εικονικό Μουσείο.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν στο δημόσιο χώρο ενεργοποιούνται μόνο τη νύχτα με τη βοήθεια ειδικού φωτισμού (φακών uv) που δεν αλλοιώνουν το κυκλαδίτικο χρώμα. Σε κάθε σημείο ενδιαφέροντος υπάρχουν QR codes μέσα από τα οποία κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει πληροφορίες και να ακούσει την προφορική ιστορία των πρωταγωνιστών που περιγράφουν τα παιχνίδια που έπαιζαν όταν ήταν μικροί.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών θα πραγματοποιηθούν νυχτερινοί περίπατοι στη διαδρομή, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν, προκειμένου κάθε ενδιαφερόμενος να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στα παιδικά χρόνια των πρωταγωνιστών και να ξυπνήσει αναμνήσεις από τις δικές του παιδικές εμπειρίες.

Ακολουθήστε τη διαδρομή στον παρακάτω χάρτη, πατώντας πάνω στο κάθε σημείο για περισσότερες πληροφορίες.

Εμφάνιση πλήρους οθόνης

Στην παρακάτω λίστα βρίσκονται αναλυτικές πληροφορίες για κάθε σημείο:

 

Related Articles