Εισαγωγή

Η παρούσα ενότητα δημιουργήθηκε από υλικό της Α. Αγγελοπούλου, υπεύθυνης Αρχαιολόγου για την Τήνο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του ΥΠΠΟΑ.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτής της ενότητας ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς/ Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Οποιαδήποτε χρήση του παρακάτω υλικού απαιτεί προηγουμένως την κατάθεση σχετικού αιτήματος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για τη χορήγηση σχετικής άδειας και για τον προσδιορισμό των υπέρ του Τ.Α.Π. τελών.

Η Τήνος, το τέταρτο σε έκταση νησί των Κυκλάδων βρίσκεται ανάμεσα στην Άνδρο και στη Μύκονο, σε θέση νευραλγική για τον έλεγχο των θαλάσσιων δρόμων που οδηγούν από την Εύβοια και την Αττική στις κεντρικές και νότιες Κυκλάδες.

Η αρχαιολογική έρευνα στην Τήνο, συγκριτικά με άλλα νησιά των Κυκλάδων, είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα η ανασύσταση της σημασίας του νησιού, ιδιαίτερα κατά την αρχαιότητα, να παρουσιάζει κενά. Παρόλα αυτά, ο εντοπισμός ολοένα και περισσότερων αρχαιολογικών θέσεων στο νησί δείχνει ότι η Τήνος έχει πολλά και σημαντικά να προσφέρει στη μελέτη του πολιτισμού των Κυκλάδων τόσο στους προϊστορικούς όσο και στους ιστορικούς χρόνους.

Η ιστορία του νησιού χωρίζεται στις παρακάτω ενότητες: 

Νεολιθική - Μυκηναϊκή Εποχή
Γεωμετρική εποχή
Αρχαϊκά - Κλασικά χρόνια
Το Άστυ - 4ος αι. π.Χ.
Το Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης
Πύργοι και Οικισμοί
Τα ευρήματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Τήνου
Βιβλιογραφία

 

Επιπλέον, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μία σύντομη περιήγηση στην ιστορία του νησιού μέσα από τις παρακάτω φωτογραφίες και τις περιγραφές τους:

Related Articles