Μουσειακοί χώροι ΠΙΙΕΤ

Μεγάλη είναι η προσφορά του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας Τήνου στο πεδίο του πολιτισμού. Στον προαύλιο χώρο του υπάρχουν οι παρακάτω πέντε μουσειακοί χώροι:

Πινακοθήκη

Σημαντικά πρωτότυπα έργα της νεοελληνικής τέχνης και αντίγραφα και πρωτότυπα της δυτικό-ευρωπαïκής τέχνης στεγάζονται στην πινακοθήκη, έπειτα από τη δωρεά του συλλέκτη και ευσεβούς προσκυνητή Αθανασίου Παπαδόπουλου το 1961. Δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει αντιπροσωπευτικά έργα του γαλλικού Ρομαντισμού, της Επτανησιακής Αναγέννησης, της Ιονίου Σχολής, της Φλαμανδικής Σχολής, της Σχολής του Μονάχου καθώς και νεώτερων τάσεων.

Έκθεση εικόνων και κειμηλίων

Στο χώρο, όπου παλαιότερα στεγαζόταν οι κοιτώνες και μετέπειτα τάξεις του Γυμνασίου Τήνου, στήθηκε το 1971 σε συνεργασία με τη εφορία αρχαιοτήτων των Κυκλάδων ο εκθεσιακός χώρος των Εικόνων και Κειμηλίων , προκειμένου να συγκεντρωθούν και να διαφυλαχθούν οι μεταβυζαντινοί θησαυροί του νησιού. Σημαντικά εκθέματα είναι: η Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου (1797), το Πατριαρχικό Σιγίλιο του εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄(1798), η εικόνα της Παναγίας της Περιβλέπτου (14ου αιώνα), έργα μικρό-γλυπτικής του Ιωάννη Πλατή, τέλος χαρακτικό αντίγραφο της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης της Τήνου από τον Τήνιο ζωγράφο Φραγκίσκο Δεσύπρη. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανακαίνισή του ακολουθώντας τις σύγχρονες μουσειολογικές επιταγές.

Μουσείο Αντωνίου Σώχου (1888-1975)

Ο Αντώνιος Σώχος γλύπτης και ακαδημαïκός με παγκόσμια ακτινοβολία γεννήθηκε στα Υστέρνια της Τήνου και είναι ανιψιός του επίσης γνωστού Τήνιου καλλιτέχνη Λαζάρου Σώχου. Σπουδάζει στην Αθήνα και στο εξωτερικό και η καλλιτεχνική του πορεία διανθίζεται από συμμετοχές   σε σημαντικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως: οι Μπιενάλε της Βενετίας το 1934 και το 1958, του Σαο Πάολο το 1955 αλλά και οι διεθνείς εκθέσεις σε Παρίσι, Στοκχόλμη, Σόφια, Βελιγράδι. Έπειτα από επιθυμία που εξέφρασε να δωρίσει έργα του στο Π.Ι.Ι.Ε.Τ. Το μουσείο με τα έργα του συστήθηκε υπό την επίβλεψη του. Ο επισκέπτης μπορεί να δει γύψινα και ξυλόγλυπτα έργα του Αντωνίου Σώχου και να αντιληφθεί τις επιρροές που δέχθηκε από την αρχαïκή γλυπτική και την λαïκή τέχνη.

Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών

Ιδρύθηκε το 1930 και αποτελεί μια από τις σημαντικές συλλογές αντιπροσωπευτική της νεοελληνικής γλυπτικής του τέλους 19ου και αρχών του 20ου αιώνα. Έργα των Γιαν.Χαλεπά, Λαζ.Σώχου, Δημ.Φιλιππότη, Γ.Βιτάλη, Αφων Φυτάλη κ.α. αποτελούν ένα μέρος των εκθεμάτων , τα οποία προήλθαν από δωρεές είτε των καλλιτεχνών, είτε των συγγενών τους ως αντίδωρο για τις υποτροφίες που έδινε το Ιερό Ίδρυμα για τις σπουδές τους. Τα τελευταία χρόνια το Ιερό Ίδρυμα έχει προβεί και σε αγορές έργων των Τηνίων καλλιτεχνών, καθώς ανέκαθεν υπήρξε αρωγός των γραμμάτων και της τέχνης.

Σκευοφυλάκειο

Ο χώρος ανακαινισμένος από το 2015 περιλαμβάνει επίσης αργυρά σκεύη Θείας Λατρείας, Ευαγγελιό-καλύμματα στολισμένα με πολύτιμους λίθους, βαρύτιμα χρυσοκεντημένα άμφια, εικόνες. Εκτίθενται αφιερώματα προσκυνητών (τάματα), έργα εκκλησιαστικής αργυροχοïας, χρυσοκεντητικής. και έργα μικρό-γλυπτικής από ελεφαντόδοντο και μάργαρο (σεντέφι).

 

Ο επισκέπτης-προσκυνητής μπορεί επίσης να δει το Μαυσωλείο ευδρόμου «Έλλη», όπου εκτίθενται: τμήμα της τορπίλης, που χτύπησε το καταδρομικό την 15η Αυγούστου 1940 έξω από το λιμάνι της Τήνου, το μαρμάρινο μαυσωλείο εις μνήμη των νεκρών έργο του μαρμαρογλύπτη Μιχ.Κουσκουρή, σωσίβια και άλλα χρηστικά αντικείμενα που περισυλλέχθηκαν, καθώς επίσης μακέτα του καταδρομικού, έργο του Νικολάου Κοντογιώργη.

Η παρούσα ενότητα δημιουργήθηκε από πρωτογενές υλικό της Ελευθερίας Αφεντάκη, επιμελήτριας του ΠΙΙΕΤ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΠΙΙΕΤ.

Related Articles