Μουντάδος

ΜIREILLE LIENARD
Τίτλος: «Ρέει η ζωή»
Παρέμβαση στην πλύστρα του Μουντάδου
Μια συνεργασία με τον ποιητή Βασίλη Ρούβαλη
2022
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η εγκατάστασή μου αποτελείται από χάλκινη πλάκα, κομμένη ακριβώς στις διαστάσεις της κεκλιμένης πλευράς σε έναν από τους πέτρινους κάδους στην πλύστρα του χωριού. Συγκεκριμένα, στην πλάκα έχει χαραχθεί ένα ποίημα του Βασίλη Ρούβαλη, γραμμένου για την περίσταση με συμβολιστική αναφορά στη δύναμη του νερού. Η τοποθετημένη πλάκα δεν αφαιρεί τη δυνατότητα χρήσης των κάδων˙αντιθέτως, με την τριβή των υφασμάτων στη μεταλλική επιφάνεια επανέρχεται η θύμηση της χρήσης παλιών εργαλείων (ξύλο, συνήθως) που συνέβαλαν στη διαδικασία του καθαρισμού.

Ένα επιπλέον στοιχείο της εγκατάστασης είναι το κόκκινο ύφασμα, το οποίο κεντημένο με δύο στίχους παρμένους από το ποίημα, επιπλέει στον κάδο που προβλέπεται να είναι γεμισμένο, εν μέρει, με τρεχούμενο νερό. Συνδέεται δε με σειρά κόκκινων κλωστών συδεδεομένων μεταξύ τους, οι οποίες είναι μπάλες από ύφασμα και αποσκοπούν στο φράξιμο των εισόδων νερού ή στη διοχέτευση σε ανοίγματα (κάτι σύνηθες για τους παλιούς χρήστες της πλύστρας).

Οι στίχοι που επιλέγησαν για να κεντηθούν είναι ιδιαιτέρως συμβολικοί: «Ρέει η ζωή», «Γλυκιά η σιωπή». Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η τριβή θα κάνει τη μεταλλική πλάκα να λαμπυρίζει ακόμη περισσότερο, αφήνοντας τη «μνήμη» μιας κάποιας χρήσης. Ο κάδος, γεμισμένος με τρεχούμενο νερό, μπορεί να δώσει ένα ενδιαφέρον «μεγεθυντικό» αποτέλεσμα στο ποιητικό κείμενο.

Related Articles