Σμαρδάκιτο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ
Τίτλος: «Τι είναι αρνητισμός τώρα;»
Υλικό: εγκατάσταση με αντικείμενα, φυτά, επιτοίχια εκτύπωση με μικτή τεχνική, φωτισμός
Διαστάσεις: μεταβλητές
2022
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το κείμενο αυτό συνοδεύει το έργο μου “What is negative now?” στην εικαστική έκθεση «Ιστορίες νερού» γιατί νιώθω ότι είναι απαραίτητες κάποιες εξηγήσεις.

Με φωνάζουν Γιάννη, μεγάλωσα στην Τήνο, και ζω στο Σμαρδάκιτο έναν χρόνο.

Έκανα την εγκατάσταση στην πηγή του χωριού, γιατί είμαι στενά συνδεδεμένος με το άγνωστης προέλευσης νερό που πηγάζει από αυτό το ξινάρι.

Δεν έφτιαξα εικαστικό έργο, δεν ακούμπησα τίποτα από αυτά με τα χέρια μου. Ζήτησα να χαράξουν ένα πλαστικό και να το κρεμάσουν στους τοίχους που στεγάζουν την πηγή.

Αμφέβαλα αν έπρεπε να συμμετέχω στην έκθεση αυτή, τις πρώτες μέρες της, θα βρίσκομαι εκτός νησιού και όταν εκτίθεμαι θέλω να είμαι παρών, επίσης, δεν μου αρέσουν τα έργα με μεγάλα συμπληρωματικά κείμενα, δεν μου αρέσουν τα έργα που γίνονται χωρίς κόπο ούτε η παραγωγή έργων από ανάγκη κάποιας επικείμενης έκθεσης. Παρόλα αυτά, δεν μπορούσα να αρνηθώ την ευκαιρία επικοινωνίας των προβληματισμών μου με το κοινό μιας έκθεσης που αφορά το νερό και τις ιστορίες του.

Σας παραθέτω λοιπόν τους πίνακες με πληροφορίες και εικόνες που ίσως δημιουργούν μια βάση για να συλλογιστούμε την σχέση που έχουμε με το νερό, την αξία και την προσοχή που του δίνουμε, και αν τελικά ‘’παίρνει’’ την φροντίδα που του αξίζει.

Ίσως δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσω κάτι τέτοιο, αλλά θα συνεχίσει να με απασχολεί και θα συνεχίσω να ψάχνω τρόπους να μοιράζομαι σκέψεις και λύσεις για το πρόβλημα που εντοπίζω.

Πρακτικά και νοητικά σας ζητώ να προσέξουμε ότι πιο πολύτιμο, το νερό.

Related Articles