Η έκθεση “Πρόσωπα στις Κυκλάδες. Από παιδιά, για παιδιά!” είναι μια συλλογή από προσωπογραφίες που έφτιαξαν παιδιά ηλικίας Β’ τάξης Δημοτικού στην Τήνο μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια σειρά εικαστικών εργαστηρίων.

  Χρησιμοποιώντας φόρμες βασισμένες στον κυκλαδικό πολιτισμό, στον Βυζαντινό και άλλοτε στον Μινωικό οι προσωπογραφίες των παιδιών ποικίλουν και προσφέρουν διαφορετικά αποτελέσματα κάθε φορά. Η γνωριμία με αυτούς τους πολιτισμούς επέτρεψε στα παιδιά που συμμετείχαν να πάρουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των έργων τους. Για παράδειγμα με δεδομένο ότι στους Κυκλαδίτες άρεσαν πολύ τα γλέντια και οι μουσικές ή οτι αγαπούσαν τη φύση, αρκετά παιδιά επέλεξαν να κοσμίσουν τις συγκεκριμένες προσωπογραφίες τους με κιθάρες, ποτήρια, χορευτές και αντίστοιχα με λουλούδια και ουράνια τόξα. Στους πάγκους εργασίας τους τα παιδιά έβρισκαν πέρα από υλικά (μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, πινέλα, τέμπερες) και μια πληθώρα έργων τέχνης γνωστών καλλιτεχνών. Κάθε φορά καλούνταν να επιλέξουν δύο με τρία έργα γνωστών ζωγράφων που τους έκαναν εντύπωση, προκειμένου να τα “πάρουν” και να τα τοποθετήσουν κοντά στο έργο που θα δούλευαν. Αυτό τους έδινε τη δυνατότητα μέσα από την παρατήρηση να αντλήσουν έμπνευση αλλά και να απομονώσουν μοτίβα, σχέδια, συνδυασμούς χρωμάτων και τεχνικές. Μετά την ολοκλήρωση του ατομικού τους έργου, τα παιδιά σε ομάδες προχωρούσαν στη δημιουργία ενός ομαδικού.

  Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) «ανοίγει» τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας και παρουσιάζει σχέδια Τήνιων μαρμαρογλυπτών, αξιοποιώντας την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για την πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη, PLUGGY. Με αφετηρία σχέδια του Μουσείου προβάλλονται διαδικτυακά ιστορίες που συνδέουν σημαντικά έργα σε μάρμαρο με τους τόπους που τα φιλοξενούν, συστήνοντας στο ευρύ κοινό τους καλλιτέχνες που τα σχεδίασαν ή τα φιλοτέχνησαν.

  Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) γιορτάζει τα Χριστούγεννα και οργανώνει, την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου (ώρα 12:00), εργαστήρι δημιουργίας κοσμημάτων, για ενήλικες, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.

  Με την καθοδήγηση του Ιωάννη Μιχαήλ και βασικό υλικό τον πηλό, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν σε απλές τεχνικές κατασκευής κοσμημάτων και θα δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά κοσμήματα.

  Ένα τετραήμερο πολιτιστικό δρώμενο για την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας

  21 μαρμαρογλύπτες / 12 καλλιτέχνες / 4 εικαστικά έργα / 1 νησί

  Μέσα από το δρώμενο (art performance), την StreetArt, την ηχητική και την εικαστική εγκατάσταση (art installations) αλλά και από ομιλίες ειδικών επιστημόνων και εικαστικών επιχειρείται να ανοιχτεί ένας γόνιμος διάλογος σχετικά με το ζωντανό παρόν της τηνιακής μαρμαροτεχνίας και τις δυνατότητες στο μέλλον.

   

  Άννα Τζάκου/ ομάδα Geopoetics

  17 - 27 Οκτωβρίου, Τήνος

   Το Τηνιακό τοπίο ως μυθικό αφήγημα του παρόντος

  Ένα παραστατικό εργαστήριο σώματος και τοπίου

  Στον απόηχο μιας πανδημικής περιόδου η Άννα Τζάκου και η ομάδα Geopoetics στρέφουν την παραστατική τους έρευνα στο αγροτικό και γεωλογικό τοπίο των Πάνω Μερών της Τήνου. Τρεις καλλιτέχνιδες του θεάτρου και του χορού, δύο εικαστικοί και μια κινηματογραφίστρια εγκαταλείπουν τον καλλιτεχνικό βόμβο της μητρόπολης για να εξερευνήσουν το Τηνιακό τόπο ως μια επιστροφή σε μια θεμελιακή κατάσταση του «είμαι».

  Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, 9 - 31/10/2021

  Επιμέλεια έκθεσης : Ειρήνη Σαββανή, Ιστορικός Τέχνης

  Μετά την έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» (1 - 30/09/2021), το εικαστικό αφιέρωμα στην Μαντώ Μαυρογένη έρχεται στην Τήνο και θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού από 9 έως 31 Οκτωβρίου.

  Η Μαντώ Μαυρογένη, (1783-1840) γνήσιο τέκνο της Μυκόνου, υπήρξε ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης. Πρωτοστάτησε όχι μόνο με τη συμμετοχή της στον ένοπλο αγώνα, αλλά και με την ίδια της τη στάση στη προσωπική και κοινωνική ζωή, ως ένα παράδειγμα γυναίκας που στάθηκε ενάντια στα στερεότυπα της εποχής της, όσον αφορά το φύλο της.

  Head & Hand/Καιρός - Κυριακή Κώστα - 4.8 -19.9.2021
  Επιμέλεια: Σοφία Ελίζα Μπουράτση
  Συνδιοργάνωση: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Σύλλογος Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος», σε συνεργασία με το Δήμο Τήνου

  Παράλληλο πρόγραμμα: «Οι άνθρωποι, ο τόπος τους, η φροντίδα των κοινών & η σύγχρονη τέχνη»
  Τήνος , 17-19 Σεπτεμβρίου 2021

  Με ενδιαφέρει ο ρόλος του παρατηρητή, οι συνέργειες και η συμμετοχική διαδικασία αντί του δημιουργού. Οι τεχνίτες προσδιορίζουν τον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στον καλλιτέχνη και στο έργο. Αυτή η αυθόρμητη εργασία του τεχνίτη, η αισθητική του, η τεχνική του προσέγγιση, με στόχο την λειτουργικότητα, ο δικός του τρόπος σκέψης, «με τα χέρια», αποτελεί μια δύναμη αποδόμησης,  η οποία μας προσκαλεί σε μια νέα ανάγνωση του χώρου γύρω μας.
  Κυριακή Κώστα

  Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), με θέμα «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους», πραγματοποιώντας εργαστήρι ποίησης για παιδιά, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.

  Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου (ώρες 10:00 και 12:00), μαθητές Δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εργαστήρι ποίησης με τίτλο «Αγώνες και αγωνιστές», με τη δρ Αλεξάνδρα Τράντα. Στόχος του εργαστηρίου, που γίνεται στο πλαίσιο της περιοδεύουσας έκθεσης «Κεντώντας την Ιστορία», είναι οι μικροί φίλοι, αξιοποιώντας την ποίηση, να μιλήσουν για το 1821 και να αναλογιστούν πώς η ιστορία μετατρέπεται σε κληρονομιά.

  Σελίδα 1 από 7

  © ΕΠΑΛ Τήνου. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Τα πνευματικά δικαιώματα ενοτήτων ανήκουν στους δημιουργούς του πρωτογενούς περιεχομένου.
  Επικοινωνία: info@tinosart.gr