Head & Hand/Καιρός - Οι άνθρωποι, ο τόπος τους, η φροντίδα των κοινών & η σύγχρονη τέχνη

  Head & Hand/Καιρός - Κυριακή Κώστα - 4.8 -19.9.2021
  Επιμέλεια: Σοφία Ελίζα Μπουράτση
  Συνδιοργάνωση: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Σύλλογος Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος», σε συνεργασία με το Δήμο Τήνου

  Παράλληλο πρόγραμμα: «Οι άνθρωποι, ο τόπος τους, η φροντίδα των κοινών & η σύγχρονη τέχνη»
  Τήνος , 17-19 Σεπτεμβρίου 2021

  Με ενδιαφέρει ο ρόλος του παρατηρητή, οι συνέργειες και η συμμετοχική διαδικασία αντί του δημιουργού. Οι τεχνίτες προσδιορίζουν τον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στον καλλιτέχνη και στο έργο. Αυτή η αυθόρμητη εργασία του τεχνίτη, η αισθητική του, η τεχνική του προσέγγιση, με στόχο την λειτουργικότητα, ο δικός του τρόπος σκέψης, «με τα χέρια», αποτελεί μια δύναμη αποδόμησης,  η οποία μας προσκαλεί σε μια νέα ανάγνωση του χώρου γύρω μας.
  Κυριακή Κώστα

  Το συλλογικό εγχείρημα Head and Hand/Καιρός της Κυριακής Κώστα, που ξεκίνησε ως residency της εικαστικού και της επιμελήτριας στην Τήνο (Ιούνιος-Ιούλιος του 2021), εξελίχθηκε σε μία  διαδρομή που ξεκινάει από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και που, περνώντας από ιστορικά και διαχρονικά μονοπάτια, φτάνει μέχρι το Χάνι της Κυρα-Ξένης, τον Κτικάδο, τον Τριπόταμο και το μεσαιωνικό μονοπάτι που οδηγούσε στο κάστρο του Ξώμβουργου και στην έκθεση που παρουσιάζεται μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή 19/9 στο χωριό του Τριποτάμου, στον χώρο του Συλλόγου  Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος».

  Οι σημαίες που σηματοδοτούν αυτήν την περιήγηση, η οποία συνοδεύεται από έναν χάρτη, είναι εμπνευσμένες από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και αποτελούνται από ανακυκλωμένα προϊόντα του τουρισμού (σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντηλα των ξενοδοχείων του νησιού). Ενώ ο Τριπόταμος επιλέχθηκε ως φόρος τιμής στον Κορνήλιο Καστοριάδη, ο οποίος περνούσε εκεί τα καλοκαίρια του και όπου έγραψε πολλά από τα βιβλία του, οι υπόλοιπες διαδρομές προέκυψαν μέσα από τις συναντήσεις τής εικαστικού και της επιμελήτριας με ντόπιους.

  Στην καρδιά του εγχειρήματος βρίσκεται η σχέση των ανθρώπων με τον τόπο τους και πιο ειδικά με τον δημόσιο χώρο, το τοπίο του νησιού και την αρχιτεκτονική. Η υλοποίησή του γίνεται μέσω «τελετουργιών της καθημερινότητας», όπως το περπάτημα, η συνάντηση και η εξιστόρηση, τις οποίες ενεργοποιεί η εικαστικός εστιάζοντας στις πρακτικές φροντίδας αλλά και στον τρόπο που εισχωρούν στην καθημερινή ζωή.

  Η έκθεση που παρουσιάζεται στο χώρο του Συλλόγου Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος» είναι αποτέλεσμα της νοερής σύνδεσης της καλλιτέχνιδας με το νησί πριν έρθει, όπου  μελέτησε τα δελτία καιρού και τον κυρίαρχο ρόλο που παίζει ο αέρας στην καθημερινή ζωή του τόπου. Μέσω ενός διανοητικού παιχνιδιού όμως, η έννοια του Καιρού ξεγλιστράει προς την φιλοσοφική της σημασία ως «κατάλληλος χρόνος» ή «αρμόζουσα στιγμή» που, εφόσον μας ξεφύγει, δεν επιστρέφει. Το παρόν τού τόπου και η χρονικότητα της καθημερινότητας των  μαστόρων, των κατοίκων και των επισκεπτών του, γίνονται λοιπόν το ενεργό κέντρο του εγχειρήματος. Τα αποτελέσματα της δράσης, που είναι συνεχώς εν εξελίξει, συνδιαμορφώνονται από την Κυριακή Κώστα μαζί με τους κατοίκους της Τήνου, με τον αέρα που παίζει κυρίαρχο ρόλο στο νησί, τους μάστορες και τους τεχνίτες που συμμετέχουν. Μέσω αυτής της σύμπραξης, το  Head and Hand/Καιρός θέτει τα ερωτήματα των σχέσεων λειτουργικότητας και ομορφιάς, σύγχρονης τέχνης και καθημερινότητας, φροντίδας και οικειοποίησης των κοινών.

  Το Head and Hand / Καιρός της Κυριακής Κώστα κλείνει με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 17-19/9/2021, το οποίο συμπεριλαμβάνει μία μουσική βραδιά, μία  δημόσια συζήτηση και ένα εργαστήριο για εφήβους.

  Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου - Δειλινό στον Κουρσάρο - small project

  Αφηγήσεις του νησιού σε μουσική επιμέλεια Mark Brown
  Koursaros bar, παραλία Τήνου, στις 19.00
  Ο Mark Brown επιμελείται μουσικά της αφηγήσεις των κατοίκων του νησιού που καταγράφηκαν στο πλαίσιο του Head and Hand / Καιρός και που αφορούν στη σχέση τους με τον τόπο τους.


  Σάββατο 18 Σεπτέμβριου - Ραντεβού στον Τριπόταμο

  Ξενάγηση στην έκθεση Head and Hand/Καιρός από την εικαστικό Κυριακή Κώστα και την επιμελήτρια Σοφία Ελίζα Μπουράτση.

  Στην αίθουσα του Συλλόγου «Ο Κάβος» στις 19.00

  Δημόσια συζήτηση στην πλατεία του χωριού στις 20.00:
  - Head and Hand/Καιρός, μία εικαστική τοπογραφία της φροντίδας Κυριακή Κώστα, εικαστικός
  - Σοφία Ελίζα Μπουράτση, θεωρητικός τέχνης/επιμελήτρια
  - (Σύγχρονη) τέχνη και (ρουτίνα της) καθημερινότητας: ένας τεχνητός διαχωρισμός; Enrico Lunghi, ιστορικός τέχνης
  - Tήνος, αρχιτεκτονική και αφήγημα - Μαρία Βιδάλη, αρχιτέκτονας
  - Visit – Explore – Observe – Measure – Draw – Visit Arch – ISLaND / Βασίλης Μπενέτος, αρχιτέκτονας

   

  Κυριακή 19 Σεπτέμβριου - The CARE project

  Εργαστήριο σε συνεργασία με το Arch – ISLaND για εφήβους 13-18 χρονών
  Στην είσοδο του Τριποτάμου, Τήνου (στην πινακίδα) στις 11.30 π.μ. Κρατήσεις Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στο 2283029070

  © ΕΠΑΛ Τήνου. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Τα πνευματικά δικαιώματα ενοτήτων ανήκουν στους δημιουργούς του πρωτογενούς περιεχομένου.
  Επικοινωνία: info@tinosart.gr