Τα ίχνη του παρελθόντος, η δύναμη της εικόνας σήμερα

Τα ίχνη του παρελθόντος, η δύναμη της εικόνας σήμερα

 16 μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Σοφίας Γκαβάνη και Αναστασίας Χατζίρη, συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό συνέδριο στη Βενετία με θέμα: “Η Ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία: Ο Άνθρωπος και η διαδρομή του από την Αναγέννηση στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο” που πραγματοποιήθηκε 8 Νοεμβρίου 2019 – 2 Δεκεμβρίου 2019 υπό την αιγίδα της Unesco, μαζί με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας και την Association Europeene den Enseignants (AEDE)

 Τα παιδιά παρουσίασαν ένα video art, το οποίο προλόγισε η μαθήτρια της Γ’ τάξης Μαρκάκη Παρασκευή . Το video art αναφέρεται στην Τήνο ως εστία του Κυκλαδικού Πολιτισμού, στην Τηνιακή μαρμαροτεχνία, την εποχή της Βενετοκρατίας. Επιχειρήθηκε μέσω του video art να αναζητηθούν ίχνη του παρελθόντος με δυτικές επιρροές , ανακαλύπτοντας ότι η τέχνη της πέτρας και κυρίως του μαρμάρου εξαπλώθηκε σε κάθε είδους δραστηριότητα ανάλογα με τις οικονομικοκοινωνικές συνθήκες (οικόσηµα, εκκλησίες, φεγγίτες, αρχοντικά, περιστεριώνες) κ.α. Επιχειρήθηκαν εικαστικές απόπειρες, installation , αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης στο χώρο, (επαναπροσδιορισμούς χώρων), όπως:

 • Φωτογραφική καταγραφή στο νταμάρι της Καρδιανής, της πρώτης ύλης του μαρμάρου, όπου ο χώρος μετατράπηκε σε εικαστικό πεδίο
 • Aπό το λατομείο, στο μαρμαράδικο, και από εκεί, στα οικόσημα της Ενετοκρατίας, που άλλοτε κραυγάζουν και άλλοτε στέκονται σιωπηλά, κληρονομιά ευγενών οικογενειών, αρχόντων, Δυτικών Επισκόπων του νησιού
 • Στη συνέχεια οι μαθητές μπήκαν στα μονοπάτια της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, γνώρισαν τη μοναδική λιτότητα του Τηνιακού τοπίου, τις Ανατολικές με τις ∆υτικές τεχνικές που συνυπάρχουν αρμονικά δεμένες μεταξύ τους.
 • Τέλος θέλοντας να προστατεύσουν την αρχιτεκτονική ταυτότητα του νησιού τους, την ανασυγκρότηση και τη διάσωση των περιστεριώνων, πήγανε ….. νύχτα!!!!!!, εκεί δίπλα στη σχολική τους μονάδα, δημιούργησαν INSTALLATION, χωρικές συνθήκες με συμβολισμούς, αλληλοεπιδραστικές εικόνες που αιχμαλώτισαν στιγμιαία το βλέμμα των περαστικών, πλασματικά όρια, μια συνάρτηση του παλιού με τα νέα μέσα.

O στόχος του Συνεδρίου ήταν οι μαθητές/τριες Έλληνες-Ιταλοί να εκφραστούν δημιουργικά, να επικοινωνήσουν με τους συνομηλίκους τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να διαμορφώσουν ένα δίκτυο διαρκούς μαθητικής επικοινωνίας και προβληματισμού σχετικά με την εικόνα και τη δομή που εμφανίζει η σύγχρονη κοινωνία.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής αυτής τα παιδιά ξεναγήθηκαν σε τρεις σπουδαίες πόλεις της Αναγέννησης, τη Βενετία, τη Βερόνα και την Πάντοβα, έκαναν νέους φίλους, όπως τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Κορωπίου, του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης κ.α.

Τέλος θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους όσους μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι που μας γέμισε εμπειρίες, εικόνες, γνώσεις, χαμόγελα, γλυκές αναμνήσεις, θύμησες:

 • τον Μέγα Χορηγό, κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, Διαχειριστή της Εταιρείας Αιγέας ΑΜΚΕ
 • τη Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΙΕ Τήνου
 • την Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου –Τήνου
 • τα Super Markets Σκλαβενίτης
 • τον κ. Πέτρο Δελατόλα, μαρμαρογλύπτη
 • τον κ. Γιάννη Φανερό, ηλεκτρολόγο
 • τους μαθητές: Κουσουνάδη Γιάννη, Μπον Σάββα.

Οι μαθητές:
Παρασκευή Μαρκάκη, Ελισσάβετ Πολυκανδριώτη, Θεοδώρα Βέλα, Αντρέα Κούρτι, Ανρί Λάλα, Έντζι Πέπα, Τζόι Χυσένι, Μαριλένα Κονταξάκη, Κατερίνα Γιαμπάνη, Ευφροσύνη Καγκιά, Γιουλιάν Μέρια, Άννα Καρδαμίτση, Αντώνης Λαγουρός, Λορέντζο Λέκασι, Γιάννης Αράθυμος

Οι εκπαιδευτικοί:
Σοφία Γκαβάνη, Αναστασία Χατζίρη

Related Articles