Τάσος Αριδάς

Τάσος Αριδάς

Ο Τάσος Αριδάς γεννήθηκε το 1956 στην Κυπαρισσία της Μεσσηνίας. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ Αθηνών από το 1979 έως το 1983. Δάσκαλοί τουήταν οι Γ. Μόραλης, Δ. Μυταράς (ζωγραφική) και Δ. Καλαμάρας (γλυπτική). Το 1982 και το 1983 έκανε σπουδές στη νωπογραφία (φρέσκο) και στην τεχνική φορητών εικόνων στο εργαστήριο του Κ. Ξυνόπουλου, ενώ σπούδασε επίσης σκηνογραφία στο εργαστήριο του Β. Βασιλειάδη. Μετά την αποφοίτησή του νωπογράφησε σε οικίες και Ιερούς Ναούς. Το 1983 πήρε
πτυχίο Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών. Από το 1985 μέχρι το 1991 δίδαξε ζωγραφική στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Το 1996 συμμετείχε στη δημιουργία του Εικαστικού Τομέα της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Κυπαρισσίας, της οποίας διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής έως το 2001. Από το 2000 έως τον Ιούλιο 2005 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της Δ.Ε.Π.Α. Καλαμάτας. Την περίοδο 2003­ 2006 διετέλεσε υπεύθυνος των πολιτιστικών θεμάτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον νομό Μεσσηνίας.

Για το εικαστικό έργο του έχουν γράψει οι ακόλουθοι κριτικοί και ιστορικοί της τέχνης: Μάνος Στεφανίδης, Αλέξανδρος Ξύδης, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Αθηνά Σχινά, Ευγένιος Ματθιόπουλος (Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών, Εκδόσεις Μέλισσα, τόμος Α ́), Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Κυριάκος Βαλαβάνης, Ηλιάννα Μόρτογλου κ.ά.

Έργα του υπάρχουν σε πινακοθήκες εταιρειών και ιδρυμάτων, στην Πινακοθήκη της Καλαμάτας και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Related Articles