2018 - Χαλεπάς, Υστέρνια

2018 - Χαλεπάς, Υστέρνια

O Γιαννούλης Χαλεπάς ( 1851-1938 ) ανέπνευσε τον φερέσβιο αέρα του Πύργου, της Έξω Μεριάς Τήνου και μεγάλωσε ακούγοντας τον καμπανιστό ήχο του μαντρακά, μέσα σε μια ψυχωμένη φύση και σε περιβάλλον, που στο πνεύμα και την ψυχή του  ανθρώπου ζει και βλαστάνει το ωραίο και το κάλλος! Έτσι, γεννήθηκε η καλλιτεχνική διάθεση στο νεαρό Γιαννούλη και τα σπέρματα της εξέλιξης στην γλυπτική τέχνη, που τον χαρακτήριζαν, δημιούργησαν τον μεγάλο καλλιτέχνη.

2019 - Επι-Kοινωνία

2019 - Επι-Kοινωνία

Δύο χρόνια μετά την σύσταση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου, μια ομάδα εικαστικών με κοινό όραμα την πολιτιστική συνέχεια,με συνεχή αναζήτηση και στόχο την αλληλεπίδραση με το κοινό, αποφασίσαμε να εκθέσουμε τις δουλειές μας, στον φιλόξενο χώρο του Ξενοδοχείου « Άνθεια».

2018 - Aναφορά στον μπάρμπα Γιαννούλη

2018 - Aναφορά στον μπάρμπα Γιαννούλη

Δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω ότι ο Γιαννούλης Χαλεπάς ανήκει στην ευάριθμη εκείνη χορεία των νεοελλήνων δημιουργών που πρότειναν καινούρια φόρμα. Που πρότειναν πέραν όλων των άλλων και νέες, αισθητικά, μορφές. Αυτοί ήσαν ο Καβάφης, ο Σκαλκώτας, η Μαρία Κάλλας, ο Γιάννης Κουνέλλης.

Γιαννούλης Χαλεπάς

Η πρώτη μόνιμη έκθεση όλων των έργων του Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938), πραγματοποιήθηκε χάρις στη γενναιοδωρία της Διοικούσης Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.). Στο μέγαρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, στην αίθουσα ΓΙΑΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ, εκτίθενται 23 γλυπτά, δέκα πέντε γύψινα προπλάσματα, 3 πήλινα αγαλματάκια και 4 χάλκινα έργα, καθώς και 14 σχέδια με μολύβι.

Η Συνέχεια…

Η Συνέχεια…

Η νέα συλλογή έργων του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού

Στην Τήνο η γλυπτική ασκείται αδιατάρακτα από τα πανάρχαια χρόνια έως σήμερα σαν θαύμα της Τέχνης! Πρόκειται δηλαδή για το νησί εκείνο που αποτελεί την αναμφισβήτητη κιβωτό της γλυπτικής μας, της γλυπτικής των Ελλήνων.

2017 - Γενέθλια Γή

2017 - Γενέθλια Γή

Σκεφτείτε: «Στη βασιλόπιτα της Τέχνης υπάρχει ένα φλουρί για τον καθένα». Πρόκειται για μια σκέψη που την επαναλαμβάνω πολύ συχνά επειδή ακριβώς πιστεύω στη βαθύτερη αλήθεια της. Εφόσον η τέχνη, περισσότερο από μια κούρσα εκατό μέτρων στην οποία ξεχωρίζουν ελάχιστοι, οι άριστοι, είναι και δρόμος αντο­χής, ένας μαραθώνιος, στον οποίον επιβραβεύεται η υπομονή, το πείσμα, η εργατικότητα, η άσκηση, η αφοσίωση σε μιαν ιδέα, το δι­καίωμα του καθενός να κάνει «αθλητισμό», δηλαδή τέχνη, με όσα μέσα διαθέτει.

2018 - Εν Είδει Περιστεράς

2018 - Εν Είδει Περιστεράς

«... Και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς» άδουν οι ιεροψάλτες στις 6 Ιανουαρίου. Δηλαδή η θεότητα φανερώνεται κατά τη βάπτιση του Χριστού μέσα από τη μορφή του περιστεριού εμπρός στα έκπληκτα, ανθρώπινα μάτια.

2019 - Σκιές και φώτα

2019 - Σκιές και φώτα

46 Καλλιτέχνες της Τήνου, αυτό το καλοκαίρι, μας προσκαλούν να εμπνευστούμε από τις δημιουργίες τους. Είναι πια θεσμός κάθε χρόνο αυτή η πλουραλιστική, ομαδική έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Τήνου στο φιλόξενο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού η οποία, με τη δράση και την προσφορά της, συνεχίζει την ζωντανή και πλούσια παράδοση του νησιού όσον αφορά στις τέχνες και τον πολιτισμό.