O Γιαννούλης Χαλεπάς ( 1851-1938 ) ανέπνευσε τον φερέσβιο αέρα του Πύργου, της Έξω Μεριάς Τήνου και μεγάλωσε ακούγοντας τον καμπανιστό ήχο του μαντρακά, μέσα σε μια ψυχωμένη φύση και σε περιβάλλον, που στο πνεύμα και την ψυχή του ανθρώπου ζει και βλαστάνει το ωραίο και το κάλλος! Έτσι, γεννήθηκε η καλλιτεχνική διάθεση στο νεαρό Γιαννούλη και τα σπέρματα της εξέλιξης στην γλυπτική τέχνη, που τον χαρακτήριζαν, δημιούργησαν τον μεγάλο καλλιτέχνη.
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, με το έργο του ξεπέρασε τις πρωτόγονες αφετηρίες, κινήθηκε δημιουργικά και αυτοδύναμα και έθιξε τα όρια της μεγαλοφυϊας. Μέσα, από την ιστορία της τέχνης αναδείχθηκε μορφή μοναδική και ανεπανάληπτη. Κορυφαίος εκπρόσωπος της εποχής του, προορισμένος να αναλωθεί, χάριν του μέλλοντος. Με την πύρινη παρουσία του, τις απροσδόκητες εκλάμψεις του, οιστρηλατημένος από τον δαίμονα της υπερηφάνειας γίνεται ο τραγικός Οιδίποδας, χωρίς το αντιστύλι του, την Αντιγόνη.
Στη μυθική κατάδυσή του, ως το βυθό της πρωτογένειας, μέσα στο ανήλιο εργαστήρι του, ζωντανεύει τον υπνωμένο πηλό, σκίζει την αναίσθητη πέτρα, ψάχνει τη λύση του μυστηρίου, στέκεται ενώπιος-ενωπίω, με την « Σφίγγα » του, τη δικέφαλη και διπρόσωπη αλήθεια, το ακριμάτιστο πάθος του αθώου, του πεθαμένου την « Ανάσταση ». Ανθρώπινο, πρωτάκουστο ηθικό δράμα! Κι όμως ο Γιαννούλης Χαλεπάς το νικά, το ξεπερνά! Ανατρέπει τη « φυσική τάξη » και δημιουργεί. Έργα αυστηρά, στοχαστικά, ανθρώπινα, που τα χαρακτηρίζει η ελευθερία και η απλότητα της μεγάλης σκέψης.
Η δροσερή ανάβρα του Σάτυρου, η « ζωντανή » Κοιμωμένη, η Φιλοστοργία εκφράζουν την αγάπη του για τη ζωή, την αρμονία του πραγματικού και φαντασιακού, την απορρόφησή του, από το όνειρο, αλλά και τη δική του μοναδική στιγμή, μέσα στην αιωνιότητα του καιρού και του τόπου που ζούσε. Κι έρχεται το διανοητικό σκοτάδι. Δεν χάνει όμως, την πλαστική του ικανότητα. Παντρεύει τους αντιμαχόμενους κόσμους του. Τον Αρχαίο, με τον Χριστιανικό και τον Λαϊκό. Γεννιούνται έργα, σαν τη Μήδεια και το Ορφέα, τον Ερμή και τον Άγιο Χαράλαμπο, τον διμέτωπο Μεγαλέξανδρο, την Αριάδνη και τη Νεφέλη. Και φθάνει στο πλέον αντιπροσωπευτικό έργο του ψυχικού του κόσμου, την Αναπαυομένη! Το έργο που εκφράζει το ύφος του πάσχοντος ταπεινού ανθρώπου και καταγράφει τη γλυπτική του αξία.
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς υπήρξε πνευματικός γενάρχης, με έργο εθνικό και πανανθρώπινο. Ο Χαλεπάς ήλθε νωρίτερα, απ’ ότι έπρεπε στη ζωή εκείνης της εποχής! Όσο θα διαπλάθεται η ηθική αξία και θα αναπτύσσεται το αίσθημα του καλού και ωραίου, η αξία του θα αναδεικνύεται και θα θριαμβεύει!
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ του Δήμου Τήνου καλούν τους Έλληνες, όλοι μαζί να γιορτάσουμε τα ογδοντάχρονα ( 1938-2018 ), από το θάνατο, του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη, στη νεώτερη ελληνική ιστορία, Γιαννούλη Χαλεπά, με τις εκδηλώσεις και δράσεις του ΕΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΑ.
Ιούλιος 2018,
ο Πρόεδρος, Εμμανουήλ Σώχος, ο Αντιπρόεδρος Νικόλαος Χατζής,
τα μέλη: Σωτήρης Πρίντεζης, Φραγκίσκος Καγιώργης, Πέτρος Μαρμαρινός, Ευαγγελία
Τσακίρη, Μαργαρίτα Σαλταμανίκα, Ιωάννα Κουλοχέρη, Ιωάννης Χονδρογιάννης.