Μόνιμες Εκθέσεις

  Στην Τήνο η γλυπτική ασκείται αδιατάρακτα από τα πανάρχαια χρόνια, καθιστώντας την αναμφισβήτητη κιβωτό. Εδώ εκτίθενται έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που έχουν προσφερθεί αφιλοκερδώς στο Ι.ΤΗ.Π.

  Η πρώτη μόνιμη έκθεση έργων του Γιαννούλη Χαλεπά. Στην ομώνυμη αίθουσα του Ι.ΤΗ.Π εκτίθενται 23 γλυπτά, δέκα πέντε γύψινα προπλάσματα, 3 πήλινα αγαλματάκια και 4 χάλκινα έργα, καθώς και 14 σχέδια με μολύβι.

  Στον προαύλιο χώρο του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου βρίσκονται 5 μουσεία που φιλοξενούν μόνιμες εκθέσεις ζωγραφικής, κειμηλίων, γλυπτικής και εκκλησιαστικής τέχνης.

  Παλαιότερες εκθέσεις

  46 Καλλιτέχνες της Τήνου, αυτό το καλοκαίρι, μας προσκαλούν να εμπνευστούμε από τις δημιουργίες τους. Είναι πια θεσμός κάθε χρόνο αυτή η πλουραλιστική, ομαδική έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Τήνου στο φιλόξενο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού η οποία, με τη δράση και την προσφορά της, συνεχίζει την ζωντανή και πλούσια παράδοση του νησιού όσον αφορά στις τέχνες. 

  Δύο χρόνια μετά την σύσταση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου, μια ομάδα εικαστικών με κοινό όραμα την πολιτιστική συνέχεια,με συνεχή αναζήτηση και στόχο την αλληλεπίδραση με το κοινό, αποφασίσαμε να εκθέσουμε τις δουλειές μας, στον φιλόξενο χώρο του Ξενοδοχείου «Άνθεια», μπαίνοντας σε ένα σύγχρονο εικαστικό διάλογο.

  «... Και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς» άδουν οι ιεροψάλτες στις 6 Ιανουαρίου. Δηλαδή η θεότητα φανερώνεται κατά τη βάπτιση του Χριστού μέσα από τη μορφή του περιστεριού εμπρός στα έκπληκτα, ανθρώπινα μάτια.Η θεοφάνεια ντυμένη στα λευκά φτερά της αθωότητας και της ομορφιάς. Επίσης ιδιαίτερο σύμβολο επικοινωνίας και μακρινού ταξιδιού. 

  O Γιαννούλης Χαλεπάς ( 1851-1938 ) ανέπνευσε τον φερέσβιο αέρα του Πύργου, της Έξω Μεριάς Τήνου και μεγάλωσε ακούγοντας τον καμπανιστό ήχο του μαντρακά, μέσα σε μια ψυχωμένη φύση και σε περιβάλλον, που στο πνεύμα και την ψυχή του  ανθρώπου ζει και βλαστάνει το ωραίο και το κάλλος!
  Δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω ότι ο Γιαννούλης Χαλεπάς ανήκει στην ευάριθμη εκείνη χορεία των νεοελλήνων δημιουργών που πρότειναν καινούρια φόρμα. Που πρότειναν πέραν όλων των άλλων και νέες, αισθητικά, μορφές. Αυτοί ήσαν ο Καβάφης, ο Σκαλκώτας, η Μαρία Κάλλας, ο Γιάννης Κουνέλλης.
   «Στη βασιλόπιτα της Τέχνης υπάρχει ένα φλουρί για τον καθένα». Πρόκειται για μια σκέψη που την επαναλαμβάνω πολύ συχνά επειδή ακριβώς πιστεύω στη βαθύτερη αλήθεια της. Εφόσον η τέχνη, περισσότερο από μια κούρσα εκατό μέτρων στην οποία ξεχωρίζουν ελάχιστοι, οι άριστοι, είναι και δρόμος αντο­χής.
  © ΕΠΑΛ Τήνου. Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Τα πνευματικά δικαιώματα ενοτήτων ανήκουν στους δημιουργούς του πρωτογενούς περιεχομένου.
  Επικοινωνία: info@tinosart.gr